Pelinjohdon yhteystiedot
Pelin aikana ja aikaisemminkin voi tarpeen vaatiessa ottaa yhteyttä pelinjohtajaansa (tai jos tämä ei ole saatavilla, toiseen pelinjohtajaan)
Pelinjohtajien umerot löytyvät infomailista.
Pelaajien yhteydenpito pelin aikana
Pelinjohdolta konsultoitavissa in-game-asioissa olkaa ensisijaisesti yhteydessä omaan hahmonkirjoittajaanne.
Pelinjohdon hotline numero pelin aikana on 0417017384. Tänne voi soittaa yleisluontoisia in-game-puheluita, jos omaa hahmonkirjoittajaa ei tavoita tai haluaa esim. soittaa in-game hätänumeroon tai ajoneuvorekisterikeskukseen.
Kannustamme olemaan peliviikon aikana oma-aloitteisesti yhteydessä toisiin hahmoihin. Helpoimmin tämä käy puhelimitse. Tulemme jakamaan ilmoittautuessa kertomanne puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet kontaktipelaajillenne (jos tätä numeroa ei saa jakaa, ilmoita nyt miten sinuun saa pelin aikana nopeasti yhteyden). Koska oletamme, että useimmilla pelaajilla ei ole erillistä numeroa pelikäyttöön, annamme ingame-puhelinkäyttäytymiseen seuraavat ohjeet:
- Kun näet soittajan olevan tuntematon numero tai toinen pelissä olija, vastaa mielellään “haloo”. Puhelua ei ole tietenkään pakko ottaa vastaan, jos paikka on hankala.
- Soittaja aloittaa puhelun sanomalla “KONNAINFO. Tässä soittaa Jartsa siitä Konalan keikasta…”
- Puhelimessa ei kannata puhua liian avoimesti rikollisuudesta. Sopikaa mieluummin tapaamisia, käyttäkää koodikieltä.
Sähköpostin kanssa toimitaan samoin. Laittakaa ingame-mailien otsikon alkuun KONNAINFO.
Facebookia ei tulisi käyttää ingame-viestintään, sensijaan käyttäkää konna.info/forum privaviestejä.
Konna.info -forum
Pelin ingame-forum (https://konna.info/forum/) toimii läpi pelin ja siihen pätee aiemmin annettu ohjeistus (https://konna.info/wp/konna-info-foorumiohjeet/). Pelin aikana forumille ilmestyy peliä eteenpäin vievää materiaalia, joten sitä on syytä seurata. Muutenkin forumia voi pitää aktiivisena osana peliään: kun teette jotain retostelkaa siitä forumilla, niin feimi kasvaa – ja toistakaa tätä kadulla, jotta muut ymmärtävät käydä lukemassa sieltä kuinka kovia jätkiä olette.
Pelinjohto postaa forumille enimmäkseen omien npc-tunnustensa kautta ja saattaa hyvin puhua täyttä paskaa. Ainoastaan admin-tunnus “kuningas” saattaa pelin aikana postata foorumille viestejä, joiden sisällön voi ottaa vahvistettuna totuutena. Pelinjohto saattaa käyttää tätä reittiä pelin aikana, mikäli ilmenee tarvetta selventää jokin asia ingame (esimerkiksi kertoa jonkin asian olevan kaikkien lehtien etusivulla). Kaikki offgame-tiedotus tapahtuu sähköpostin kautta.
Pelinjohdon ja avustajien roolit
Pelinjohto ja avustajat saattavat pelin aikana pelata useampaa roolia. Jos näet saman pelaajan selvästi erilaisissa vaatteissa, kyseessä on eri hahmo. Selvyyden vuoksi neuvomme pelaajia käyttämään samaa vaatepartta läpi pelin (yksityiskohtia saa toki muunnella).
Pelissä on lauantaina käytössä (pimeä) ingame-taksi, jota ajaa kaikkien tuntema Meeri Nisto, pelaaja Ilana Rimón. Taksin voi soittaa Ilanan numerosta 0405648018
tarvitessaan kyytiä. Meeri on pelaajahahmo, ei avustaja, joten häntä on syytä ottaa aktiivisesti mukaan peliin: Taksissa kannattaa lörpötellä asioista vähän avoimemmin. Taksikuskin voi pyytää määränpäässä saatille. Taksissa voi järjestää kohtauksen (ajoturvallisuus kuitenkin ensin).
Raportoiminen
Pelinjohto pelkää putoavansa nopeasti kärryiltä siitä, mitä pelaajat tekevät ja mihin suuntaan peli lähtee. Viikolla toivomme päivän lopuksi tiivistä raporttia kohtauksista ja niissä tehdyistä ratkaisuista (pelinjohto@konna.info). Esim. “Oltiin baarissa, mukana Jarppa ja Minimuskeli. Ne aikoo huomenna pahoinpidellä Pällisen, mut mä ajattelin varoittaa sitä ensin.” Muistakaa myös lesota foorumilla!
Lauantain aikana saa mielellään aina ehtiessään laittaa pelinjohtajalleen mailia/tekstiviestiä jossa kertoo missä mennään.
Säännöt
Kaupunkipelin luonteeseen kuuluu pelaamisen suhteuttaminen ympäristöön: merkittävä osa pelistä tapahtuu sivullisten keskellä, eikä yksityistiloissakaan voi kaupunkialueella käyttäytyä miten vaan. Erityisesti jos et ole aiemmin pelannut kaupunkipelissä, suosittelemme lukemaan Dare Talvitien oppaan: http://karmavector.org/dare/roolipelaaja/citygamer/(huomioi, että tekstiä ei ole kirjoitettu tähän peliin, joten yksityiskohtaiset ohjeet esimerkiksi pelinjohdon puhelimista eivät päde)
Pelaajien merkitseminen
Hahmossaan olevilla pelaajilla on punainen nauha ranteessaan. Pelaajat hankkivat nauhan/rannekkeen itse (pelinjohto tuo nauhaa keskiviikkona ja perjantaina varuilta).
Punainen nauha toimii myös merkkinä siitä, että pelaaja on hahmossaan ja valmis pelaamaan. Jos olet epävarma toisesta pelaajasta (hiha peittää ranteen tms.) nosta oma kätesi ilmaan niin, että nauha näkyy. Toinen pelaaja vastaa toimimalla samoin.
Pelipaikkojen merkitseminen
Pelipaikkoina tulee julkisten tilojen lisäksi toimimaan monet yksityiset asunnot ja työpaikat, joissa ohjeistamme tarpeen mukaan pelaajia liikkumaan ja tutkimaan helpolla värikoodauksella:
“Vihreä pisara”: Paikkoja, jotka ovat merkitty tällä symbolilla saa tutkia vapaasti ja sisältävät todennäköisesti pelin juonille olennaisia elementtejä. Esineitä saa kohdella rajummin ja halutessaan rikkoa.
“Keltainen pisara”: Paikkoja, jotka ovat merkitty tällä symbolilla voi tutkia pintapuolisesti.
“Punainen pisara”: Paikkoihin, jotka ovat merkitty tällä symbolilla EI saa mennä.
Uhkaavat, intiimit ja muut yksilön rajoja rikkovat tilanteet
Seksiä pelatessa pääsääntö on, että muiden läsnäollessa tilannetta näytellään (käsivarsien hively, poskien hierominen vastakkain, ääntely — ei sukuelimien koskettelua) ja yksityisessä tilanteessa pelataan keskustelemalla tilanteeseen meneminen ja sen lopputulema sekä erityisesti hahmojen suhtautuminen asiaan. Pelaajat voivat keskenään sopia muusta.
Omien tai toisen pelaajan rajojen kannalta riskialttiissa tilanteissa (väkivallalla uhkailu, seksuualiset tilanteet) voi käyttää liikennevaloista tuttuja turvasanoja:
- “vihreä”: Tämä on ok, voit edetä ja mennä pidemmällekin.
- “keltainen”: Tämä on vielä ok, mutta älä mene pidemmälle.
- “punainen”: Haluan tilanteen loppuvan. Vastapelaajan on välittömästi peräännyttävä ja vapautettava tilanne. Offgameen ei tarvitse mennä.
Näitä turvasanoja on parempi käyttää irrallisina sanoina kuin lausekontekstissa; näin toiselle ei jää epäselväksi, mitä haetaan. Kannustamme pitämään kynnyksen niiden käyttöön matalana. Jotkut saattavat arkailla turvasanojen käyttöä, koska pelkäävät rikkovansa toisen pelin. Tästä näkökulmasta on ennemmin suositeltavaa käyttää niitä joustavasti ja tiuhaan. Myös vastapelaaja saattaa olla epävarma siitä, miten pelata tilannetta. Vihreällä ja keltaisella voi luoda toiselle varmuutta siitä, että etenemissuunta on sopiva. Punaisella voi katkaista kohtauksen ilman että peli katkeaa.
Jos tilanne sitä vaatii, pelin voi katkaista myös sanomalla “offgame” (fyysisenä signaalina nyrkki pään päällä, jos tarpeen). Tällöin tilanteessa poistutaan hetkellisesti hahmoista ja reagoidaan pelaajina. Emme kannusta näiden käyttöön ellei tilanne sitä akuutisti vaadi.
Vaaratilanteessa (välitön loukkaantumisvaara) voi huutaa “HOLD”. Tällöin kaikki toiminta pysähtyy (huuto saattoi koskea juuri sinua!) ja jatkuu vasta erillisistä “PELI JATKUU” huudosta, kun vaaratilanne on selvitetty.
Aseet ja väkivalta
Kaikki pelin tuliaseet tulevat pelinjohdon puolesta. Omia pyssyjä ei saa pelinjohtoa konsultoimatta käyttää pelissä.
Tuliaseet propataan kauttaaltaan huomiovärisellä teipillä näytäämään ulkopuolisille leluilta.
Älkää käyttäkö teräviä aseita edes uhkailuun pelissä. Mikäli hahmollanne on taipumusta hypistellä kääntöveistä joka ikisenä valveilla olevana hetkenä, käyttäkää tähän jotain muuta, vaaratonta, esinettä esittämään veistä. Tylsiä aseita, kuten pesäpallomailoja, voi käyttää tappelutilanteissa ÄÄRIMMÄISEN hidastetusti ja tällöinkin tulisi käydä vastapuolen pelaajan kanssa läpi taistelukohtauksen kulku ja lopputulos.
Pelissä on hyvin vähän tuliaseita. Niitä proppaavien esineiden esittely missä tahansa julkisella paikalla on ehdottoman kiellettyä. Aseet tulee kuljettaa hyvin kätkettyinä (laukuissa) ja ne saa ottaa esille vain suljetuissa ingame-tiloissa. Käytämme yksinkertaisia “ammun” ja “laukaus”-huutoja. “Laukaus” sanotaan, kun hahmo ei tähtää kohteeseen tai ei pyrikään osumaan tai on todella tottumaton tuliaseiden kanssa. Tällöin on hyvin epätodennäköistä, että hahmo osuu kehenkään, mutta aiheuttaa toki meteliä tilassa. “Ammun” sanotaan, kun pyritään tietoisesti haavoittamaan tähtäämällä kohteeseen. Tällöin todennäköisesti osuu kohteeseensa, mutta tämä on osuman ottajan vastuulla. Pelissä tulee välttää tilanteita, joissa hahmo yksiselitteisesti kuolisi. Osumaa ottava osapuoli päättää, miten pahasti hän haavoittuu. Siksi ampujan on syytä välttää tilanteita, joissa tulkinnanvaraa ei ole (EI laukauksia lähietäisyydeltä päähän).
Dramaattisen pelaamisen vakiintunut totuus on, että kuoleminen lähes aina vähentää draamaa, haavoittuminen lisää sitä. Emme odota yhdenkään hahmon kuolevan pelissä ennen sunnuntaita. Kannustamme pelissä sosiaaliseen väkivaltaan:
http://konna.info/wp/pelityyli-2/vakivalta/. Briiffin pohjalta voi miettiä:
- Miten väkivaltainen (päällekäyvä, toisten rajojen rikkomiseen valmis) hahmosi on (pelinjohtajasi saattaa antaa asiasta ohjeen).
- Miten voi reagoida todistaessaan kohtausta, missä joku on paljon omaa mukavuusaluetta väkivaltaisempi.
- Miten voi käyttäytyä väkivaltaisesti ilman että tarvitsee keskittyä pieksemisen tekniseen puoleen/hallita sitä.
- Miten voi tehdä kohtauksesta väkivaltaisen ilman että tarvitsee ajatella lopettavansa jonkun toisen pelin poistamalla tämän kohtauksesta/pelistä.
Jos aiot ryhtyä painiin/käsirysyyn toisen pelaajan kanssa:
- Jos olet julkisella paikalla, älä aloita. Kevyt töniminen ja ärhentely on ok, sitä pidemmälle ei pidä edetä.
- Aloita sanoilla. Jos voitte sopia sivummalla ottelun kulun, hyvä. Jos ette, vaihtakaa alkuun muutama repliikki saadaksenne käsityksen toistenne aikeista.
- Ellei vastustaja ole sinulle tuttu painikaveri, toimi hidastetusti. Harjaantuneet näyttämötaistelijat saattavat tehdä näyttäviä heittoja ja läiskähtäviä iskuja “kasvoihin”. Jos et ole harjoitellut näitä ennalta, älä yritä niitä pelissä.
Alkoholi ja huumeet
Pelin aikana saa nauttia alkoholia omien rajojensa mukaan. Perjantain bileissä tämä on jopa suotavaa, sillä paikka on vuokrattu myyntitakuulla (käyttäkää baaria!).
Pelissä ei ole mekanismia huumeidenkäytölle tai -riippuvuudelle. Ota yhteys hahmonkirjoittajaasi proppiasioissa. Mitään oikeita huumeita ei tietenkään pelissä ole.
Suuntaa-antava huumeiden vähittäismyynnin (katukaupan) hinnasto Helsingissä. Hinnat nousevat jonkin verran kun liikutaan kohti pohjoista Suomea.
- Kukinto 17-20 eur/gramma eli noin 7-8e per jointti.
- Hasis noin 15 eur/gramma eli noin 5e per jointti.
- Piri noin 18-20eur/gramma eli noin 5-7e per yksi pieni käyttöannos.
- Essot n. 15 eur/kpl
- Kokkeli 100 eur/gramma eli n. 20e per viiva
- Subut 40 eur /kpl
- Pamit ja muut random napit: 10-20 eur/kpl (saa improvisoida).
Nyrkkisääntönä voi pitää, että hinnat viisinkertaistuvat maahantuonnin ja vähittäismyynnin välillä.
Pelityyli
Lukekaa Pelityylin ohje, ja muistakaa ottaa muut hahmot mukaan, heittäytykää itsekin, play to lose.