backtotop

Pelityyli ja turvallisuus

Tämä on tarkoitettu selventämään konna.infon toivottavaa pelityyliä ja turvallisuutta

 • Tue toisten pelaamista. Play to lift.
 • Rakenna yhteistä illuusiota.
 • Ole uskollinen hahmolle, mutta jousta kun draama sitä vaatii.
 • Konna.info = Ikuinen säätö

Konna.info -liveroolipeli pelataan suomeksi ja osallistumisikäraja on käsiteltävien teemojen vuoksi 18v. 

Turvallisen tilan periaatteet ja käytänteet

Tapahtumassa ei hyväksytä minkäänlaista ahdistelua tai häirintää osallistujien tai järjestäjien taholta, vaikka pelin aikana in-game hahmot käyttäytyisivät toisiaan kohtaan kyseenalaisesti. 

Tapahtuman turvallisen tilan periaatteet pohjautuvat Turvallisempaa larppausta -materiaalipakettiin, johon toivomme osallistujien tutustuvan etukäteen. 

Haluamme kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin 

 • Kunnioita toisten osallistujien rajoja. Ei on aina ei.
 • Älä käytä loukkaavaa, stereotypioita toistavaa tai ulossulkevaa kieltä, esim. rasistisia tai stereotypisoivia ilmauksia tai harrastuksen erityissanastoa ilman, että avaat käsitteitä.
 • Älä tee oletuksia toisten osallistujien sukupuolesta, taustasta, perhesuhteista, sosioekonomisesta asemasta tai toimintakyvystä tai muusta vastaavasta henkilöön liittyvästä.
 • Jos kohtaat asiatonta tai häiritsevää käytöstä, älä jää sivustakatsojaksi, vaan puutu asiaan. 
 • Jos kohtaamasi asia jää mietityttämään, ota yhteyttä pelinjärjestäjiin

Jokainen meistä voi vaikuttaa turvallisen tilan muodostumiseen. Kuuntele, anna tilaa ja ota mukaan. Myönnä mokasi, pyydä anteeksi. Tunnista omat etuoikeutesi ja käytä niitä yhteisön hyväksi.

Pelistä on turvallisemman peliympäristön saavuttamiseksi rajattu pois teemoja, joiden puuttuminen pelisisällöstä on pienempi haitta, kuin niiden käsittelyn mahdollisesti aiheuttamat off-game seuraukset (ks. alla tarkemmin). 

Lisäksi toiveenamme on, että konnien välinen vittuilu on tämän myötä kekseliäämpää ja tuo enemmän kiinnostavaa pelisisältöä. 

Mikäli kokee pelin aikana loukanneensa jotakuta pelaajaa hahmonsa kautta, tai kokee tulleensa itse pelaajana loukatuksi, on hyvä selvittää asia off-game kyseisen vastapelaajan kanssa joko pelin aikana tai viimeistään pelin jälkeen. 

Pelin teemat 

Konna.info -pelimaailma käsittelee rajatusti karrikoidun ja kuvitteellisen Suomen rikollista alamaailmaa. Vaikka suoria tosielämän ja -maailman henkilöitä tai tarinoita ei sellaisenaan esiinny pelissä, voivat innoituksen lähteet olla löydettävissä tämän päivän todellisuudesta. 

Vaikka kaikkea rikollista kulttuuria ei määritä siihen kuuluvien tahojen sosioekonominen tausta, syrjäytyneisyys tai muut marginaaliin asettavat tekijät, ovat ne korostuneesti yhdistäviä tekijöitä etenkin rikollisuuden ruohonjuuritasolla, jota konna.info -peleissä pitkälti käsitellään. 

Pelinjärjestäjinä tiedostamme tämän, eikä meidän tavoitteenamme ole tehdä pilaa kenestäkään. Toivomme myös pelaajilta hienotunteisuutta ja harkintaa miettiessä omaa suhtautumista pelaajana hahmoaan sekä kanssapelaajien hahmoja kohtaan. Peli on luonteeltaan ajoittain koominen ja liioiteltu, mutta hahmot heijastelevat tosimaailman piirteitä ja tosimaailman ihmisten ongelmia ja ahdinkoa. 

Pelisisältöä eivät tule olemaan 

 • Hahmojen syrjivä käytös pohjautuen rasismiin, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen, kehon piirteisiin tai psyykkisiin erityispiirteisiin
 • Seksuaalinen häirintä, ahdistelu tai väkivalta
 • Erotiikan tai seksin pelaaminen: hahmot saattavat flirttailla ja vihjailla toisilleen tai osoittaa kiintymystä tai kiinnostusta jne., mutta varsinaista fyysistä romantiikkaa tai vastaavaa ei pelata.

Yhteinen illuusio

Pelaajat ja pelinjohto pyrkivät yhdessä luomaan illuusion pelimaailmasta. Tarkoitus on saada kaikkien osallistujien luovuus valjastettua yhteiseen käyttöön. Illuusiot ovat joskus herkkiä, joten:

 • Pidä peliä koskeva salainen ja offgame tieto itselläsi,
 • Osallistujat voivat kuitenkin keskenään sopia kohtauksista hyödyntäen tällaistä metatietoa,
 • Kunnioita yhteistä illuusiota ja hahmoja,
 • Uskottavuus on vaikeaa, mikäli sitä aktiivisesti koetellaan,
 • Tulkitse asiat ja tapahtumat illuusion kannalta suotuisasti. 
 • Mikäli jokin vaikuttaa epäuskottavalta, epäloogiselta tai typerältä, koeta keksiä sille jokin uskottava selitys ja tulkinta.

Konna.infon hahmojen maailmaan kuuluvat tavallisten ja positiivisten piirteiden lisäksi korostetusti kilpailu, itsekkyys, valehtelu, kauna, väkivalta ja muut ikävät asiat. Tavoitteenamme on, että pelaajilla on turvallinen olo tutkia ja soveltaa näitä sosiaalisen käyttäytymisen negatiivisia puolia pelin aikana. 

Haluamme välttää kilpailua tai vastakkainasettelua pelaajien välillä, vaikka sellainen olisikin hahmojen välillä. Parempaa yhteistä draamaa voi joissain tilanteissa syntyä, kun kaikki pelaavat hahmojensa häviämisen, eivätkä pelaajien voittamista puolesta. On toivottavaa pelata oman hahmonsa tarinan lisäksi myös reaktioita muiden hahmoihin sen mukaan, mikä konsepti tai kohtaus on kyseessä. Tutustu esimerkiksi Play to lift -määritelmään, joka on hyvä ohjenuora oman pelaamisen ohjaukseen. https://nordiclarp.org/2018/02/21/play-lift-not-just-lose/ 

Ole uskollinen hahmolle, mutta jousta kun draama sitä vaatii.

Lähtökohtana pelaamisessa on hahmoon eläytyminen ja hahmologiikan noudattaminen. On suotavaa ottaa huomioon myös erilaisten kohtauksen sekä pelin jatkumo ja tarina. Usein näiden yhdistäminen onnistuu luontevasti valitsemalla sopivin hahmon toimintavaihtoehdoista, mutta joskus saattaa olla tarpeen joustaa hahmon logiikasta paremman yhteisen draaman nimissä. Ehkä hahmollasi oli huono päivä eikä hän itsekään tiedä mikä häneen meni, tai hän myöntää myöhemmin avoimesti mokanneensa.

Konna.info: Ikuinen säätö

Konna.info ei ole ensisijaisesti mafia-peli, rikollisuussimulaattori tai räiskintätapahtuma. Kyseessä on karun ja surkuhupaisan todellisuuden innoittaman, joskin kuvitteellisen, suomalaisen rikostodellisuuden elävöittäminen.

Innoitusta on haettu muun muassa seuraavista lähteistä:

Turvallisuusohjeistus: Sara Sammallahti & co: Chronos -liveroolipeli (https://chronoslarp.wordpress.com/

Pelityylin ohjeistus: Niina Niskanen & Simo Järvelä (Neonhämärä-kampanjan sivut) ja Nordic LARP perinne

Elokuvat ja tv-sarjat: Rahapaja, Ocean’s 11, Raid, Vares, Pahat Pojat, Romanovin kivet, Beck, The Wire, Suuri postiryöstö (Göteborgin rahakuljetus 2007)

Kirjoja: Jussi Perälän väitöskirja: Miksi lehmät pitää tappaa? (https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201205085195), Mikä Mölsä: Prosenttijengit Suomessa