backtotop

Pelityyli

Tämä on tarkoitettu selventämään konna.infon pelityyliä, jota toivoisimme käytettävän. Tarkoitus ei ole ohjeistamalla rajoittaa tai kontrolloida vaan antaa suuntaviivoja.

1. Tue toisen pelaamista. Play to lose.

Tässä pelissä on tarkoitus pelata yhdessä, tarinaa luoden ja muiden pelaamista tukien. Haluamme välttää kilpailua tai vastakkainasettelua pelaajien välillä, vaikka sellainen olisikin hahmojen välillä. Parempaa yhteistä draamaa syntyy kun kaikki pelaavat hahmojensa häviämisen, eikä pelaajien voittamista puolesta. On toivottavaa pelata oman hahmonsa tarinan lisäksi myös reaktioita muiden hahmoihin sen mukaan, mikä konsepti tai kohtaus on kyseessä. Esimerkiksi kuulustelutilannetta pelattessa poliisin pelaajan on pelin puitteissa koko lailla mahdotonta puristaa tietoa ulos kuulusteltavasta, mikäli kuulusteltavan pelaaja haluaa pitää tiedon salassa. Tällöin kuulusteltava voisi tukea kuulustelijan hahmoa, kohtausta ja “Play to lose”- periaatetta vaikkapa murtumalla jossain vaiheessa, kertoen sen mitä häneltä vaaditaan.

2. Rakenna yhteistä illuusiota.

Pelissä pyrimme siihen, että niin pelaajat kuin pelinjohtokin pyrkivät yhdessä luomaan illuusion pelimaailmasta. Tarkoitus on saada kaikkien osallistujien luovuus valjastettua yhteiseen käyttöön. Illuusiot ovat joskus herkkiä, siksi

a) pidä peliä koskeva salainen ja offgame tieto itselläsi. b) yhteisen illuusion sarkastinen pilkkaaminen on epäsuotavaa. Uskottavuus on vaikeaa mikäli sitä aktiivisesti koetellaan c) tulkitse asiat ja tapahtumat illuusion kannalta suotuisasti. Mikäli jokin vaikuttaa epäuskottavalta, epäloogiselta tai typerältä, koeta keksiä sille jokin uskottava selitys ja tulkinta.

3. Ole uskollinen hahmolle, mutta jousta kun draama sitä vaatii.

Lähtökohtana pelaamisessa on hahmoon eläytyminen ja hahmologiikan noudattaminen. On suotavaa ottaa huomioon myös erilaisten kohtauksen ja pelin jatkumo ja tarina. Usein näiden yhdistäminen onnistuu luontevasti valitsemalla sopivin hahmon toimintavaihtoehdoista, mutta joskus saattaa olla tarpeen joustaa hahmon logiikasta paremman yhteisen draaman nimissä. Ehkä hahmollasi oli huono päivä eikä hän itsekään tiedä mikä häneen meni, tai hän myöntää myöhemmin avoimesti mokanneensa.

4. Konna.info: Ikuinen säätö

Konna.info ei ole ensisijaisesti mafia-peli, rikollisuussimulaattori tai räiskintätapahtuma. Kyseessä on karun ja surkuhupaisan todellisuuden innoittaman, joskin kuvitteellisen, suomalaisen rikostodellisuuden elävöittäminen.

Innoitusta on haettu mm. seuraavista lähteistä:

Pelityylin ohjeistus: Niina Niskanen & Simo Järvelä (Neonhämärä-kampanjan sivut) ja Nordic LARP perinne

Elokuvat ja tv-sarjat: Raid, Vares, Pahat Pojat, Romanovin kivet, Beck, The Wire

Kirjoja: Jussi Perälän väitöskirja: Miksi lehmät pitää tappaa?

Muu media: murha.info, Alibi-lehdet, Steen1, Notkea Rotta, Paleface, Skandaali, Eppu Normaali, Irwin Goodman, Leevi and the leavings